Karl Knauer umiejętnie pakuje kakao
Odmiany kakao oferowane przez Kakao Mischa są wykorzystywane do ceremonii kakaowych i charakteryzują się bardzo wysoką jakością. „Od uprawy i zbiorów po kształty kwiatów, serc lub diamentów, w jakich oferowane jest kakao, aż po pakowanie i wysyłkę, priorytetowo traktujemy zrównoważony rozwój, szacunek i uczciwość” – mówi Mischa Levit, założyciel Kakao Mischa. Znajduje to również odzwierciedlenie w nowym opakowaniu, które zostało stworzone przez specjalistę ds. opakowań, firmę Karl Knauer ze Schwarzwaldu – i widać to już na pierwszy rzut oka: Wybrany materiał kartonowy „Crush Cacao” to innowacyjny i ekologiczny papier, który składa się w 15% z łupin ziaren kakaowca, będących produktem odpadowym z produkcji czekolady. Tłoczenia w kolorze srebrnym i złotym podkreślają ekskluzywny wygląd małych skrzynek skarbów, skrywających kakaowe specjały.
„W trosce o zrównoważony rozwój zrezygnowano również ze standardowej powłoki PE” – wyjaśnia Michele Tamburello, menedżer ds. kluczowych klientów. Zamiast tego w Karl Knauer zastosowano zrównoważoną powłokę, która jest nieco bardziej skomplikowana w obróbce, ale spełnia również surowe przepisy higieniczne dotyczące bezpośredniego kontaktu z żywnością.
Zamiast umieszczania w małych torebkach, jak dotychczas, odmiany kakao są teraz pakowane w małe, umożliwiające układanie w stos, „skrzynie skarbów” i bezpiecznie wysyłane do klientów w całych Niemczech i Europie.
Więcej informacji na temat wyjątkowych opakowań i zaangażowania firmy Karl Knauer na rzecz ochrony środowiska można znaleźć na stronie www.karlknauer.pl